FIA persconferentie na kwalificatie – 2022 Franse Grand Prix

1 – Charles LECLERC (Ferrari), 2 – Max VERSTAPPEN (Red Bull Racing), 3 – Sergio PÉREZ (Red Bull Racing)

RASTERINTERVIEWS
(Uitgevoerd door Johnny Herbert)

Vraag: Charles Leclerc, poleposition! Dat zag eruit als een absoluut briljante ronde. Hoe was het voor jou? Je 16e pole in je carrière, je zevende van het seizoen? Hoe voel je je?

Charles LECLERC: Het is een geweldige ronde. Ik heb het hele weekend geworsteld om een ​​ronde samen te stellen en het is me gelukt, maar ik moet zeggen dat ik ook de hulp van Carlos had. En dat was geweldig teamwork, want zonder Carlos was het veel hechter geweest. Dus ja, heel erg bedankt aan Carlos en ik hoop dat hij morgen weer met ons mee kan strijden om de overwinning.

Vraag: Ja, omdat het leek alsof het een bedreiging van Red Bull was – je dacht dat dat voor hen zou zijn. Voelde je je zo tijdens de kwalificatie?

CL: Ja. Maar na Q1 was ik denk ik erg verrast door het tempo dat we hadden, ik bedoel, ook in Q2 waren we erg sterk. Dus op de een of andere manier zijn we erin geslaagd om dat om te draaien voor de kwalificatie. Maar het is een goede verrassing.

V: Dat is zo. Hoe zit het met morgen, de race, je hebt de pole position, hoe voelt de auto voor de race zelf?

CL: Het voelt goed, het voelt goed. Maar nogmaals, het is moeilijk te begrijpen wat de jongens van Red Bull gisteren hebben gedaan, omdat er veel verschil was in rondetijd. Dus laten we kijken hoe het gaat.

V: Briljant. Goed gedaan. Charles Leclerc, poleposition! Oké, Max, ten tweede, een beetje teleurgesteld? Omdat het leek alsof dit in de tas zat voor jullie die de kwalificatie ingaan. Hoe voel je je over wat er is gebeurd?

Max VERSTAPPEN: Nou, FP3 kwalificeert zich duidelijk niet. Maar over het algemeen denk ik dat we een beetje tekort kwamen in de kwalificatie, alleen algemene grip. Dus het was een beetje lastiger dan ik denk dat ik had gehoopt. Maar over het algemeen denk ik dat we nog steeds een fatsoenlijke raceauto hebben. En hopelijk komt morgen natuurlijk in ons voordeel, ik bedoel, we zijn snel op het rechte stuk, dus hopelijk kunnen we dat morgen gebruiken.

Vraag: Dus je zegt dat je morgen met meer vertrouwen de race in gaat, omdat je gaat, het zal er meer bij passen …

MV: Nou, dat zullen we morgen ontdekken. Ik bedoel, het wordt ook wat warmer, maar ze zijn duidelijk weer heel snel geweest.

Vraag: Sergio, hoe gaat het met je? Hoe voel je je daarna? Teleurgesteld? Niet helemaal wat je had verwacht? Omdat je er best goed uitziet als je de kwalificatie ingaat.

Sergio PÉREZ: Ja, het is een goed herstel geweest. Ik ben het hele weekend nergens geweest, om eerlijk te zijn. Ik heb veel geworsteld. Ik denk dat het waarschijnlijk mijn slechtste weekend was tot aan de echte kwalificatie en uiteindelijk zijn we erin geslaagd om goed te herstellen in Quali.

Vraag: Oké, we weten dat je heel, heel goed racet. Is dat waar we Sergio Pérez op een comfortabele plek gaan zien?

SP: Ja, dat zal zeker het doel zijn voor morgen. Probeer te herstellen, probeer die rode auto’s te verslaan.

V: Het zal echter moeilijk worden, nietwaar? Ze zien er erg snel uit.

SP: Ze waren zeker erg sterk vandaag.

PERSCONFERENTIE

Vraag: Een zeer warm welkom bij de top drie kwalificatiewedstrijden voor de FIA ​​Formule 1 Franse Grand Prix van 2022. Op de derde plaats start Sergio Perez. Op de tweede plaats Max Verstappen. En het nemen van de 16e pole position van zijn Formule 1-carrière en zijn zevende van deze 2022-campagne onze polesitter Charles Leclerc. Charles, van harte gefeliciteerd, een zeer indrukwekkende kwalificatiesessie van je. Hoe blij was je met die laatste ronde?

NL: Ik was erg blij. Ik bedoel, over het algemeen was het weekend best moeilijk voor mij. Ik worstelde om de juiste balans te vinden met de auto, de juiste rijstijl, en het is ook erg, erg warm, dus wanneer je een kleine snap krijgt of wat dan ook, dan komt de rest van de ronde in gevaar. Het was dus heel erg lastig, maar ik was erg blij met mijn laatste ronde. En natuurlijk kreeg ik ook de hulp van Carlos, die ons ook voor die ronde hielp. Dus geweldig teamwerk en een geweldige ronde.

Vraag: Kun je ons iets meer vertellen over de sleep van Carlos? Hoe moeilijk is het om zoiets te choreograferen?

CL: Nou, ik bedoel, het is best lastig om het precies goed te krijgen. Ik denk dat we in de eerste ronde misschien iets te dichtbij waren in acht, negen, en dus verloor ik daar een beetje. En ik reed gewoon niet op de best mogelijke manier. En in de tweede ronde hebben we dat aangepast. En toen was het beter en dat was de ronde. Dus ja, we hebben communicatief goed werk geleverd en ook Carlos die me hielp was geweldig.

Vraag: Charles, deze race is gewonnen vanaf pole position sinds de Formule 1 hier in 2018 terugkeerde naar Paul Ricard. Volgens de statistieken is dat bemoedigend voor jou, maar wat voor soort gevecht verwacht je morgen?

CL: Ik denk dat het lastig zal zijn, want ja, de Red Bull-jongens lijken heel, heel snel te zijn in de racesimulaties die ze gisteren hebben gedaan. Dus we hebben een beetje aan de auto voor de race gewerkt. Hopelijk gaat het morgen beter met ons. Maar bandenbeheer zal een ding zijn. We waren goed in Oostenrijk, we hadden gisteren wat meer moeite, maar ik denk dat we sinds gisteren een aanzienlijke prestatieverbetering hebben doorgemaakt, dus hopelijk kunnen we dat morgen in de race laten zien.

Vraag: Heel goed gedaan, Max komt nu naar je toe. Goed gedaan ook van jou. Was een 31,1 wat je verwachtte voorafgaand aan de sessie?

MV: Daar heb ik niet over nagedacht, wat ik ervan kon verwachten in termen van rondetijden. Ik denk dat over het algemeen, weet je, met de omstandigheden die er zijn, het erg moeilijk is om echt te weten wat er gaat gebeuren. Ik bedoel, het is daar zo warm. En ook de banden, om ze in het juiste raam te krijgen is erg zwaar, al het hele weekend. Maar om mezelf te kwalificeren was een beetje een strijd om de juiste balans te vinden om eerlijk te zijn. Ja, gewoon niet die grip hebben die ik wil hebben, vooral in Q3, weet je, wanneer je het echt wilt pushen, maar misschien heeft het gewoon te maken met de baanindeling, het oppervlak, samen met de hitte, dat het gewoon niet werkt’ t echt, wat dan ook, past bij de auto, past bij mijn rijstijl, ik weet het niet. Maar ik denk dat, over het algemeen, om de tweede te zijn, ik denk dat het nog steeds redelijk goed is.

Vraag: Max, je zegt dat het moeilijk is om de banden in het juiste raam te krijgen. Hoe moeilijk was het om ze de hele ronde in leven te houden?

MV: Ja, dat is het, toch? Ik bedoel, je kunt waarschijnlijk wat warmer beginnen, maar dan zullen ze natuurlijk meer pijn doen gedurende de ronde. Maar het is natuurlijk moeilijk om de juiste afweging te maken om het niet te koud te hebben.

Vraag: Charles noemde net de sleep die hij van zijn teamgenoot kreeg. Je loopt 0,3 seconde achter hem? Is dat verschil puur van het slepen of was er meer aan de hand?

MV: Ik denk niet dat het 0,3 is. Het is natuurlijk nogal wat. Misschien kan Charles je meer vertellen, hoeveel het precies is. Maar over het algemeen kijk ik alleen naar mezelf, natuurlijk, weet je, wat we beter hebben gedaan. En ik denk dat over het algemeen die laatste ronde in de eerste plaats geen schone ronde was, alleen door op de limiet te zitten of die limiet te proberen te vinden, had ik gewoon twee momenten, wat me een beetje rondetijd kostte. Die dingen, we moeten uitzoeken waarom ze gebeuren en hoe we het voorspelbaarder kunnen maken, laten we het zo zeggen. Maar ik bedoel, we hebben nog steeds twee auto’s in de top drie. Dus dat is goed.

V: En hoe is het tempo van de auto op de lange termijn als we vooruitkijken naar de race?

MV: Ja, het is goed. Maar ik bedoel, we moeten ook morgen snel zijn en het wordt waarschijnlijk nog warmer dan vandaag. Dus het zal nog moeilijker zijn voor de banden. En om ze in leven te houden zal de sleutel zijn. Ik bedoel, je kunt een goed starttempo hebben, maar het gaat er ook om ze in leven te houden.

Vraag: Checo, ook geweldig gedaan. Je vijfde top drie start van het seizoen. Om te beginnen, ons door die laatste ronde praten?

SP: Ja, ik ben erin geslaagd om een ​​paar tienden te verbeteren in mijn laatste ronde. Ik denk dat het hele weekend erg moeilijk voor me is geweest. Ik heb het hele weekend veel moeite gehad met de balans. Ik boekte zeker goede vooruitgang tijdens de kwalificatie en ik denk dat er in mijn Q3-ronde nog wel wat zat, maar niet veel meer. Dus super blij om P3 te zijn en hopelijk zal ons racetempo morgen sterker zijn en kunnen we strijden voor de overwinning.

Vraag: Wat heb je veranderd om de balans te verbeteren?

SP: Nou, we hebben sinds het begin van het weekend nogal wat met de opstelling gespeeld. Het is erg, erg heet en op de een of andere manier heb ik veel geworsteld, weet je, het is waarschijnlijk mijn slechtste wat we tot nu toe hebben kunnen doen in termen van voorbereiding op de kwalificatie. Dus het is een behoorlijk resultaat om het terug te trekken.

Vraag: Dus, als de voorbereiding slecht is, betekent dat dan dat je racevoorbereiding ook niet ideaal was?

SP: Het was niet ideaal. Maar met de veranderingen die we vandaag hebben aangebracht, denk ik dat het iets is dat ons gaat helpen en iets waardoor ik me meer op mijn gemak voel voor de race van morgen.

Vraag: En we gaan morgen een erg hete race hebben. Vertel ons iets over de fysieke aard ervan voor de chauffeurs. Hoe zwaar gaat het worden?

SP: Ja, het wordt zeker een moeilijke. Het circuit is niet veeleisend, maar er is duidelijk veel hitte. Dus ja, het wordt erg warm. Waarschijnlijk niet zo veel voor een Mexicaan, maar het zal zeker erg warm zijn.

VRAGEN VAN DE VLOER

Vraag: (Alex Kalinauckas – Autosport) Een paar vragen aan Charles, alstublieft. Charles, hebben jij en Carlos de kans gehad om die sleeptactieken te oefenen voor Q3? En u noemde ook de problemen met uw rijstijl in de hitte dit weekend. Hoe heb je daar precies aan gewerkt? En was wat je oefende, waar je aan werkte, de sleutel om de paal aan het einde daar te krijgen?

CL: Nee, we hebben eigenlijk niet geoefend voor Q3. Dus we hebben het behoorlijk goed gedaan tussen de eerste run van Q3 en de tweede run van Q3. We hebben een goede stap in de goede richting gezet. En voor mijn rijstijl, nee, het draait allemaal om… ik bedoel, op alle circuits voordat je een beetje met de achterkant van de auto kon spelen en ik vind dit altijd leuk – maar op een circuit als dit, met zulke temperaturen, wanneer dan ook je hebt die snaps, dan verlies je later in de ronde. En het hele weekend was dat mijn probleem: ik was vrij snel in de eerste sector, maar verloor toen alles in de tweede en derde sector. Dus in de kwalificatie staat op het punt een schone ronde te rijden. En bij de laatste poging is het gelukt.

Vraag: Max, mag ik dat even naar je toe gooien? Hebben jij en Checo eraan gedacht om elkaar te slepen tijdens de sessie?

MV: Nee, ik bedoel, we proberen natuurlijk allebei het best mogelijke kwalificatieresultaat te behalen. Ik bedoel, het is een beetje anders: Carlos begint achterin. Dus ik denk dat het slim was om te doen. En waarschijnlijk als een van ons, weet je, achterin moest beginnen, kan er ook iets soortgelijks gebeuren.

Vraag: (Beatrice Zamuner – funoanalisitecnica.com) Aan Checo en Max. Op welk gebied denk je dat de auto van de ene op de andere dag de grootste verbetering heeft gemaakt in vergelijking met gisteren in FP2 en FP1?

SP: Het belangrijkste zijn de banden, je weet wel, de banden goed lezen. Ik denk dat in principe 95 procent van je balans wordt gedomineerd door de banden, in welk stadium ze zich bevinden. Dus als je ze in het juiste venster krijgt, kan het je saldo behoorlijk veranderen. Dus ik denk dat het dit weekend erg belangrijk was om de banden af ​​te lezen, vooral in de kwalificatie.

MV: Grip op lage snelheid voor mij, vergeleken met gisteren.

Vraag: (Frédéric Ferret – L’Equipe) Vraag aan Charles. Je sprak over het begin van de sleep met Carlos. Kun je ons meer vertellen over het moment waarop Carlos opstijgt? Is het een moeilijk moment? En moet je hem vertrouwen?

CL: Uiteindelijk draait het allemaal om het vertrouwen. Ik bedoel, ik wist dat Carlos op een gegeven moment uit de weg zou gaan, ik wist alleen niet wanneer. Maar ja, Carlos beoordeelde het perfect en ging op het juiste moment uit de weg.

Vraag: (Andrew Benson – BBC) Denk je dat de sleep alleen het verschil maakte? En hoeveel dacht je gewonnen te hebben?

CL: Ik denk dat het ongeveer twee tiende is van wat ik me herinner in de auto, vergeleken met de ronde van Q2 zonder de sleep. Het is dus significant. Het zal een stuk strakker zijn geweest met Max zonder de sleep. Ja, het was in ieder geval een goede hulp.

Vraag: (Alex Kalinauckas – Autosport) Een vraag aan Max alstublieft. Max over de vleugelniveaus, downforce-aanpak waar je voor hebt gekozen tijdens de kwalificatie, denk je dat dat je morgen in de race zal terugbetalen als het gaat om bandendegradatie?

MV: Ik hoop het. Ik bedoel, ja, we lijken weer erg snel op het rechte stuk, wat ik natuurlijk een leuke bonus vind, maar ik denk dat we over het algemeen een beetje moeten kijken naar onze prestaties op hoge snelheid. Ik denk dat over het algemeen dit, welke vleugel we ook op de auto zetten, we altijd een beetje moeite hebben gehad met hoge snelheid in vergelijking met Ferrari. Maar hier in de buurt, ik bedoel, de banden zullen morgen ongelooflijk heet zijn en je kunt de hoge snelheid niet zo hard pushen als je natuurlijk doet tijdens een Quali-ronde. Dus dan hoop ik natuurlijk dat de topsnelheid ons iets meer kan helpen dan tijdens een kwalificatieronde. Waar je natuurlijk ook op sommige plekken DRS hebt.

Plaats een reactie